Diverse


+ Comentariu Eneida de Vergilius Maro


Citat: Publius Vergilius Maro şi-a asigurat perenitatea printr-o capacitateuluitoare de a unifica, de a concentra într-o operă poetică nu prea întinsă cunoştinţele, eforturile, idealurile con'-temporanilor şi înaintaşilor. într-o sinteză, iscusit orchestrată, au fost condensatearmonios cuceririle ştiinţei, filozofiei, moralei şi mai ales ale arteipoetice. însă toate acestea au fost învestite cu o veritabilă capacitatede-a emoţiona, au căpătat posibilitatea de-a cuceri inimile cititorilor,după ce oamenii au atins un nivel de civilizaţie şi cultură mult superior,tocmai pentru că poetul a ştiut să le confere o viaţă intensă în carepulsează aspiraţiile arzătpare ale semenilor săi.Opera lui Vergili'j a apărut într-un moment crucial din istoria statuluisclavagist roman. în secolul I î.e.n. dezvoltarea acestuia atinsese unnivel foarte înalt. Italia ajunsese centrul economic, social şi politic alunui uriaş imperiu care îngloba toate teritoriile de pe ţărmulMediteranei, „marea noastră" (mare nostrum), cum o numeau romanii.Avuţii uriaşe se concentrau la Roma. Senatorii romani care comandauarmatele şi guvernau întinsele teritorii extra-italice, provinciile, con-cesionarii de impozite (publicanii), cămătarii, agenţii „companiilor"comerciale şi financiare, strîngeau averi uriaşe din exploatareasclavilor şi a popoarelor subjugate Romei. Prin diverse ajutoare,distribuţii alimentare şi altfel de înlesniri, ei cointeresau într-un fel şisărăcimea liberă romană. Concomitent însă, situaţia acesteia în producţie se înrăutăţeşte ireversibil.Bogătaşii transportau în Italia mase uriaşe de sclavi (după anumiteevaluări pînă la o treime din populaţie), care concurau şi ruinau pemicii producătorii liberi în oraşe şi mai ales la ţară. Micii proprietari depămînt dispăruseră aproape în sudul şi centrul peninsulei şi semenţineau cu dificultate în nordul ei. Predominau marile proprietăţifunciare, aşa-numitele latifundia, lucrate de sclavi foarte numeroşi.Dar, deşi aceste mase de sclavi îmbogăţiseră...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spuneti-va parerea !!

TOATE materialele de pe Cărți Online Gratuite sunt materiale GRATUITE adunate/stranse de pe internet. În nici un caz hostate sau încărcate de către membrii acestui blog.
Echipa CARTI ONLINE GRATUITE nu va fi trasă la răspundere pentru aceste materiale.
ÎN CAZUL ÎN CARE EXISTA DOCUMETE CARE ÎNCALCĂ DREPTURILE DE AUTOR VA RUGAM SA NE ANUNŢATIPRINTR-UN E-MAIL COMPLETIND FORMULARUL DE PE ACEASTA PAGINA SAU FOLOSIND E-mail-ulSEBIANDREI28@YAHOO.COM SAU PE FACEBOOK ! IAR ACESTE CARTI VOR FI STERSE DEFINITIV DE PE BLOG.